Meer informatie over de damp van E-liquid in de E-sigaret

Waaruit bestaat de damp van e-sigaretten?

De damp van E-liquid zou alleen water zijn. Wanneer een roker uitademt zijn die nog steeds zichtbaar. Hoe komt dat?

Niet iedereen weet dat de damp uit een e-sigaret niet alleen uit water bestaat. De damp bestaat uit water, het gebruikte hulpmiddel of hulpmiddelen, de smaakstoffen en vaak ook uit nicotine (indien de liquid nicotine bevat). Er kan gemeten worden hoeveel er van elke stof in de damp aanwezig is. Uit metingen blijkt dat de sigarettendamp van een e-sigaret bestaat uit ongeveer 66% water, 5% PG, 5% glycerol, 1,5% nicotine en de rest smaakstoffen, indien van toepassing.

Hoe onzichtbare waterdamp zichtbaar wordt

Waterdamp is onzichtbaar. De waterdamp kan groter worden. Waterdamp die groot genoeg is om te worden gezien bestaat uit aerosoldeeltjes (kleine, zichtbare deeltjes in de lucht).  De waterdamp is verandert in kleine waterdruppeltjes die kunnen worden gezien. Vergelijk het met uitademen wanneer het erg koud is. Ook dan zie je kleine waterdruppeltjes die de lucht weer vochtig maken.

De damp uit de e-sigaret is geen water

Bestaat de damp uit een elektrische sigaret wel uit water? Volgens sommige gebruikers van de e-sigaret bestaat de damp uit glycerine en propyleenglycol. Deze chemische stoffen hebben een hoger kookpunt dan water. Op kamertemperatuur koelen deze stoffen snel af. Door condensatie ontstaat een wolk van kleine druppeltjes. Daardoor zie je de damp in de ruimte.

Er vindt een kleine stoomuitbarsting plaats

In E-liquid zit vooral propyleenglycol en glycerine. Deze stoffen hebben een hoger kookpunt dan water. Gelet op de temperaturen die tijdens vaping ontstaan kookt alleen het water. Er ontstaat een stoomuitbarsting. Door de stoomexplosie veranderen PG en VG in stoffen die kunnen worden geïnhaleerd. De stoom is natuurlijk zichtbaar. Lees hier meer over de bestandsdelen van E-liquid.

Overeenkomsten en verschillen tussen sigarettenrook en damp uit een e-sigaret

Waterdamp en sigarettenrook ziet er ongeveer hetzelfde uit. Het zijn beiden zichtbare deeltjes in de lucht. Bovendien kunnen zowel sigarettenrook als de damp uit een e-sigaret, de mensen die niet roken of dampen, hinder bezorgen. De rook uit een sigaret kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, terwijl de damp uit een e-sigaret onschadelijk is. Waarom weten we dat zo zeker? Omdat het nemen van stoombaden of een hete douche ook nooit tot gezondheidsproblemen heeft geleid, behalve bij allergieën. Rook van een normale sigaret is dus schadelijk of kan schadelijk zijn. Waterdamp is onschadelijk.

Is de damp uit een e-sigaret toch schadelijk voor omstanders?

In ruim driekwart van de e-sigaretten zit nicotine. Omstanders kunnen van de damp hoge bloeddruk en hartkloppingen krijgen. De mogelijke schadelijke gevolgen zijn overigens ook afhankelijk van de aanwezige ventilatie en de grootte van de ruimte waarin door de gebruiker van de elektronische sigaret gedampt wordt. Houdt als gebruiker van de elektrische sigaret daarom altijd rekening met de mensen om u heen.

 

Bij Slimroken.nl vindt u meerdere E-liquids in het assortiment.
Als u vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen. Hier vindt u alle contactmogelijkheden.

 

 Ga hier terug naar de startpagina van de kennisbank.