Meer informatie over het schoonmaken van de E-sigaret

Hoe maak ik mijn E-sigaret schoon?

Net zoals bijna ieder ander apparatuur heeft ook de elektrische sigaret eens in de zoveel tijd een kleine onderhoud nodig. Het schoonmaken van een E-sigaret is dus wel nodig om de kwaliteit en levensduur te onderhouden. Hierdoor blijft de E-sigaret simpelweg in een goede staat. U kunt de E-sigaret bijvoorbeeld ontsmetten met 2-propanol.

Waarom moet een E-sigaret worden schoongemaakt?

Tijdens het gebruik van de E-sigaret, en dus het dampen van liquid, blijven er kleine restjes vloeistof achter in de verdamper. Dat is niet heel erg, maar als u de E sigaret nooit schoonmaakt dan blijven die vloeistofresten zich opstapelen en dit zorgt uiteindelijk voor het minder functioneren van uw elektronische sigaret.

Welke onderdelen moeten worden schoongemaakt?

Globaal gezien bestaat de E-sigaret uit drie onderhoudsdelen. Een deel dat zorgt voor de stroomvoorziening, een deel waarin de vloeistof elektrisch wordt verdampt en een deel waarin de vloeistof wordt opgeslagen. Samenstellingen waarbij de clearomizer en vloeistof opslag ontkoppelbaar zijn en samenstellingen waarbij deze delen geïntegreerd zijn. Bij sommige elektrische sigaretten is de verdamper opnieuw op te bouwen. Onderhoud bij deze systemen is het meest fijn, aangezien alles vervangbaar is. De geïntegreerde systemen maken onderhoud moeilijker. Vaak zijn deze delen dan ook bedoeld om te vervangen zodra ze op zijn. Het onderhoud van een elektrische sigaret is dus erg merkspecifiek.

Hoe maak ik de onderdelen van een E-sigaret schoon?

Buiten de batterij is ieder deel van de elektrische sigaret af te spoelen. Wanneer de vloeistof is opgedroogd, kan deze eenvoudig met lauw (of warm) water worden verwijderd. De batterij kan met een minimaal vochtig doekje worden schoongemaakt. Er kan aanslag ontstaan op de clearomizer door niet goed verdampte of ingedroogde E-liquid. Deze aanslag is wat lastiger te verwijderen. Er kan gebruik worden gemaakt van een methode waarbij de coil in de verdamper voor lange tijd zonder vloeistof wordt verhit. Eventueel kan er op de coil worden geblazen of water worden toegevoegd, zodat de coil schoon kookt. Het verhitten van de coil kan op verschillende manieren:

  • Periodiek kortstondig de coil verhitten zonder dat er vloeistof in de tank zit. Op deze manier wordt de overgebleven (vloei)stof op de coil alsnog opgebrand. Deze methode zorgt echter wel voor een aanslag op de levensduur van de coil en de lading van de batterij. Het wordt aangeraden om de batterij opnieuw op te laden na het uitvoeren van deze methode.

Het verwijderen van aanslag kan erg lastig zijn. Het is daarom van belang de clearomizer regelmatig te onderhouden. Het is raadzaam om de verdamper regelmatig te weken. Wanneer dit gedaan is dient de clearomizer wel volledig opgedroogd te zijn voor gebruik. Dit kan gedaan worden met behulp van bijvoorbeeld papier of een föhn.

Is uw clearomizer of coil aan vervanging toe? Bekijk dan hier onze clearomizers of coils.

Als u vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen. Hier vindt u alle contactmogelijkheden.

 

Ga hier terug naar de startpagina van de kennisbank.