Ik wil mijn E-sigaret schoonmaken

Net zoals bijna ieder ander apparatuur heeft ook de elektrische sigaret eens in de zoveel tijd een kleine onderhoud nodig. Echter is het onderhoud en het schoonmaken van een E-sigaret vaak een struikelblok, maar gelukkig is het proces vrij simpel.

Waarom moet een E-sigaret worden schoongemaakt?

Iedere E-sigaret dient regelmatig schoongemaakt te worden zodat deze in goede staat blijft. Voor elektrische sigaretten die herbruikbaar zijn is het uitermate belangrijk dat deze regelmatig worden ontsmet met bijvoorbeeld 2-propanol. Een indicatie voor onderhoud is een stijve teug, het verbrand smaken van de damp of verminderde dampproductie.

Welke onderdelen moeten worden schoongemaakt?

Globaal gezien bestaat de E-sigaret uit drie onderhoudsdelen. Een deel dat zorgt voor de stroomvoorziening, een deel waarin de vloeistof elektrisch wordt verdampt en een deel waarin de vloeistof wordt opgeslagen. Samenstellingen waarbij de clearomizer en vloeistof opslag ontkoppelbaar zijn en samenstellingen waarbij deze delen geïntegreerd zijn. Bij sommige elektrische sigaretten is de verdamper opnieuw op te bouwen. Onderhoud op deze systemen is het meest fijn, aangezien alles vervangbaar is. De geïntegreerde systemen maken onderhoud moeilijker. Vaak zijn deze delen dan ook bedoeld om te vervangen zodra ze op zijn. Het onderhoud van een elektrische sigaret is dus erg merkspecifiek.

De onderdelen schoonmaken

Buiten de batterij is ieder deel van de elektrische sigaret af te spoelen. Wanneer de vloeistof is opgedroogd, kan deze eenvoudig met lauw (of warm) water worden verwijderd. De batterij kan met een minimaal vochtig doekje worden schoongemaakt. Er kan aanslag ontstaan op de clearomizer door niet goed verdampte of ingedroogde E-liquid. Deze aanslag is wat lastiger te verwijderen. Er kan gebruik worden gemaakt van een methode waarbij de coil in de verdamper voor lange tijd zonder vloeistof wordt verhit. Eventueel kan er op de coil worden geblazen of water worden toegevoegd, zodat de coil schoon kookt. Het verhitten van de coil kan op verschillende manieren:

  • Periodiek kortstondig de coil verhitten zonder dat er vloeistof in de tank zit. Op deze manier wordt wordt de overgebleven (vloei)stof op de coil alsnog opgebrand. Deze methode zorgt echter wel voor een aanslag op de levensduur van de coil en de lading van de batterij. Het wordt aangeraden om de batterij opnieuw op te laden na het uitvoeren van deze methode.
  • Het is ook mogelijk om de coil door een vlam te verhitten. Hiervoor moet de verdamper uit elkaar worden gehaald, zodat de coil goed bereikbaar is. Door middel van een vlam van bijvoorbeeld een aansteker kan de coil schoongebrand worden.

Het verwijderen van aanslag kan erg lastig zijn. Het is daardoor van belang de clearomizer regelmatig te onderhouden. Het is raadzaam om de verdamper regelmatig te weken. Wanneer dit gedaan is dient de clearomizer wel volledig opgedroogd te zijn voor gebruik. Dit kan gedaan worden met behulp van bijvoorbeeld een papier of een föhn.