Ik wil meer informatie over E-liquids

Wat is E-liquid?

E-liquid, ook wel E-juice genoemd, is een vloeistof die gebruikt wordt om een E-sigaret mee te vullen. De vloeistof wordt met een verdampsysteem in de tank van een elektrische sigaret verdampt. Hierna kan de gebruiker van de E-sigaret deze inhaleren. Er zijn onwijs veel verschillende E-liquids op de markt, allemaal met verschillende smaken, kracht en kwaliteit. De vloeistof is veelal verkrijgbaar in één of twee vormen: in een fles, om het vloeistofreservoir bij te vullen, of in een voorgevulde cartridge, die men weggooit wanneer die leeg is.

Uit welke bestanddelen bestaat E-liquid?

De vloeistof bestaat uit een aantal componenten. De basis van de vloeistof bestaat uit propyleen glycol (PG) en/of vegetable glycerine (VG). Deze basis zorgt ervoor dat er rook wordt geproduceerd. De stof wordt aangevuld met smaakstoffen, water en eventueel nicotine. Deze combinatie zorgt er niet alleen voor dat er een smaak aan de E-liquid zit, maar ook voor een “kriebel” in de keel. Hierdoor komt het gevoel (enigszins) overeen met het gebruik van een traditionele sigaret.

PG en VG

Elk merk en soms ook de E-juices binnen een merk zelf, kunnen een verschillende PG en VG verhouding hebben. Deze verhouding bepaalt grotendeels de ervaring tijdens het dampen. PG zorgt voor de “kriebel” in de keel en creëert voornamelijk de smaak. Een hoger VG gehalte in een E-liquid zorgt in veel gevallen voor een mildere smaak en meer dampproductie. De ideale verhouding tussen PG en VG is voor iedere E-roker anders, het hangt dan ook totaal van persoonlijke voorkeur af. Slimroken.nl heeft een breed arsenaal aan liquidverhoudingen: 100%PG, 100%VG, 15%PG / 85%VG, 20%PG / 80%VG, 22%PG / 78%VG, 30%PG / 70%VG, 35%PG / 65%VG, 50%PG / 50%VG, 70%PG / 30%VG en 80%PG / 20%VG.

In onderstaande tabel is een overzicht gegeven van de verschillende eigenschappen die PG en VG bezitten. Dit is ook handig voor E-rokers die zelf een E-liquid willen maken.

PG VG
Sterkere smaak Minder sterke smaak
Minder damp Meer damp
Sterkere throathit Zachtere throathit
Kan soms allergische reactie opwekken Wekt geen allergische reactie op
Dunnere vloeistof Dikkere vloeistof

 

Nicotine

Nicotine is zoals algemeen bekend een verslavende stof. In tegenstelling tot een traditionele sigaret is het mogelijk om met een elektrische sigaret de nicotine inname af te bouwen. Hoe minder nicotine er in de vloeistof zit, des te beter de smaak naar voren komt, maar des te kleiner de “kriebel” is. Slimroken.nl heeft een ruime variatie in nicotinegehalte: 0mg, 2mg, 3mg, 6mg, 12mg, 18mg en 20mg.

Allerlei smaken

Smaak is een subjectief begrip en is voor iedereen anders. Slimroken.nl heeft een ontzettend breed assortiment om aan ieders wens te kunnen voldoen. Dit assortiment is onderverdeeld in verschillende smaak categorieën: basis, dessert, drank, fruit, menthol, tabak, verrassend en zoet. Zoals eerder benoemd speelt de PG/VG verhouding een belangrijke rol bij de smaakervaring. Bij een hoger PG gehalte ervaart de E-roker meer smaak.

Wat is het steepen van E-liquid?

Steepen is het “op smaak laten komen” van de E-liquid. Steepen zorgt voor een betere smaakbeleving bij vrijwel alle soorten E-liquid. Dit geldt voor zowel kant-en-klare E-liquids als zelfgemaakte E-liquids. Technisch gezien is steepen het proces waarbij de afzonderlijke componenten van de E-liquid zuurstof kunnen absorberen en tegelijkertijd met elkaar gaan binden. Het resultaat hiervan is een meer uitgebalanceerde vloeistof waarbij de diepere smaken meer tot zijn recht komen. De meest eenvoudige en effectiefste methode (steepen d.m.v. tijd) is hieronder beschreven:

  1. Schud de E-liquid goed door elkaar gedurende een paar minuten zodra deze binnen is.
  2. Zet de E-liquid gedurende 24 uur weg op een droge, koele, stofvrije en donkere plek (temperatuur rond de 20 graden).
  3. Schud na 24 uur het flesje nogmaals eens goed door gedurende een paar minuten.
  4. Draai vervolgens de dop van de fles en laat de vloeistof ongeveer een kwartier “ademen”. Dit doe je hooguit één keer per 24 uur gedurende de dagen dat de E-liquid moet steepen.
  5. Voorgaande 1 of meerdere dagen herhalen. Het is volledig afhankelijk van de ingrediënten of een korte of lange steeptijd noodzakelijk is. Het is een kwestie van uitproberen wat voor de gebruiker het gewenste effect geeft.

Bij bovenstaande methode is geduld een schone zaak. Mocht blijken dat het bij een bepaalde E-Liquid onvoldoende resultaat oplevert, herhaal dan de stappen. De meeste E-Liquids tonen een verschil in smaak na 24 tot 48 uur. Andere E-Liquids hebben weer een week of nog langer nodig. Vooral E-liquids met tabak smaken vereisen vaak een langere steeptijd.

Slimroken.nl heeft een uitgebreid assortiment aan E-liquid om aan ieders behoeften te kunnen voldoen.